Využití didaktické a audiovizuální techniky při výuce - Šimanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE Tato bakalářská práce se věnuje analýze výukových metod. Práce je zaměřena na rozdělení výukových metod, jejich charakteristiku a použití výukových metod s podporou audiovizuální a didaktické techniky. V práci uvádím druhy didaktické a audiovizuální techniky a možnosti jejich využití na školách, didaktickou a audiovizuální techniku z hlediska cílů a kompetencí pro efektivní vyučování, také uvádím rozpracování školního vzdělávacího programu pro předmět matematika a výpočetní technika a vypracování několika příprav pro matematiku a fyziku s použitím didaktické a výpočetní techniky. Dále je práce zaměřena na možnosti využití interaktivní tabule při výuce, srovnání vyučovacích hodin s použitím interaktivní tabule a vedením výuky bez použití interaktivní tabule, výhody a nevýhody staršího a nového modelu učebnic matematiky pro 6. ročník základní školy. Některé kapitoly jsou pro názornou představu doplněny obrázky.
Use of didactic and audiovisual techniques in education
Keywords: výukové metody; materiální didaktické prostředky; klasifikace di- daktických prostředků; funkce technických výukových prostředků; výpo- četní technika ve výuce; výukový cíl; cíl kognitivní; cíl afektivní; cíl psychomotorický; cíle dle Bloomovy taxonomie; kompetence; klíčové kom- petence; školní vzdělávací program; učební osnovy; interaktivní tabule; učebnice; tematický okruh; teaching methods; didactic tools; characteristics of didactic tools; function of technical teaching tools; computer technology in teaching process; teaching aim; cognitive aim; affective aim; aims according to Bloom taxonomy; competences; key competences; school teaching programme; curriculum; interactive whiteboard; textbook; topic