Smlouvy o dílo ve výstavbě. - Vobejdová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce je analyzovat právní vztahy vznikající ze smluv o dílo ve výstavbě. Práce se zaměřuje na praktické problémy z těchto závazků vznikajících. Srovnávám zde českou a německou právní úpravu. Dále se zmiňuji o výhodách a nevýhodách české právní úpravy. Vysvětluji a analyzuji právní vztahy vznikající při provádění díla. V praktické části byl sestaven dotazník a poslán stavebním společnostem. Bylo zjištěno, že stavební společnosti většinou nevyužívají při uzavírání smluv specializovanou právní pomoc. Dále bylo zjištěno, že vznikají spory mezi stavebními společnostmi a objednateli. Hlavní důvod těchto sporů jsou špatně sestavené smlouvy o dílo.
locatio operis in construction
Keywords: smlouva o dílo; právní vztahy; právní úprava; smlouva; výstavba; locatio operis; legislative relations; legal regulation; contract; construction