Liminalita v románu Brama Stokera Drákula a dekadentní prvky díla - Mifková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce nejprve charakterizuje dekadentní prvky románu Brama Stokera Dracula v kontextu pozdně viktoriánské literatury a obecně se pokusí definovat pojem liminalita podle přístupu Arnolda Van Gennepa (Rites of Passage) a Victora Turnera (The Ritual Process). Jádrem práce bude interpretace kategorie liminality na základě literárněvědné analýzy Stokerova románu, zahrnující vytyčení motivů a témat, které s pojmem liminalita souvisejí, a dále pojetí nadpřirozena a kategorie jinakosti (Otherness, the uncanny), jak je definuje S. Freud v eseji Das Unheimliche. Práce se zaměří na téma překračování hranice mezi lidskou sférou a světem nadpřirozena a pokusí se o interpretaci pojmu liminalita v kontextu díla pozdně viktoriánského období.
Liminality in Bram Stoker's Dracula and Its Decadent Elements
Keywords: Bram Stoker; liminalita; dekadence; Viktoriánská literatura; nadpřirozeno; Dracula; upír; Bram Stoker; liminality; decadence; the Gothic Victorian literature; the supernatural; Dracula; the vampire