Řízení lidských zdrojů ve vybraném podniku - Srbová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce je řízení lidských zdrojů ve vybrané organizaci. Toto téma je v současné době velmi aktuální a diskutované, jelikož pracovníci jsou nejdůležitějším faktorem pro správné fungování organizace. Lidské zdroje zahrnují především zkušenosti, dovednosti a znalosti, které každý jednotlivý pracovník přináší s sebou do organizace. Důležitá je také ochota pracovníků tyto znalosti a zkušenosti sdílet a využívat je ve prospěch organizace. Jak již bylo zmíněno, lidské zdroje jsou tím nejdůležitějším kapitálem, který organizace vlastní. Z tohoto důvodu se do nich vyplatí investovat a motivovat je. Pro analýzu lidských zdrojů byla vybrána Československá obchodní banka, která je univerzální bankou, která poskytuje své služby všem segmentům klientů. Mezi ně patří fyzické osoby, malé a střední podniky, korporátní a institucionální klienti. Banka působí pod několika obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna. Praktická část vychází z dotazníkového šetření, které má za úkol vykreslit skutečný obraz současné situace v bance. Na základě zjištěných dat bylo navrženo opatření, které povede ke zlepšení současné situace v organizaci. Součástí navrženého opatření je zároveň i finanční vyčíslení, ze kterého můžeme vyčíst konkrétní částku, kterou by musela organizace zaplatit za zařazení tohoto opatření do svého systému.
Human resources management in selected organization
Keywords: řízení lidských zdrojů; zaměstnanec; organizace; nábor; motivace; human resources management; employee; organization; recruitment; motivation