Změna struktury klientů v domově pro seniory po implementaci zákona o sociálních službách - Papanová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této diplomové práce je zjistit a porovnat strukturu klientů, kteří nastupují do pobytových zařízení, resp. do domovů pro seniory po účinnosti zákona o sociálních službách, který platí od ledna roku 2007, se strukturou klientů domova důchodců před účinností tohoto zákona. Tento zákon přinesl nejvýraznější změnu systému sociálních služeb za posledních dvacet let. Legislativní přechod ovlivnil do značné míry poskytovatele, uživatele a v neposlední řadě i zřizovatele sociálních služeb. Mezi novum patří: Příspěvek na péči, registrace poskytovatelů sociálních služeb, standardy a inspekce kvality sociálních služeb. Zákonem byl změněn i způsob financování sociálních služeb. Práce je zaměřena i na sledování některých těchto aspektů a možnosti jejich působení na strukturu klientů v domovech pro seniory.
Change of client structure in a rest home after implementation of the Social Service Act.
Keywords: Senior; domov pro seniory; sociální služby; nesoběstačnost; závislost; struktura klientů; financování