Vliv a způsoby využívání Lovecraftova hororu v soudobé kulturní produkci - Vitek, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma bakalářské práce stojí na kosmickém hororu, pod-žánru fantasy vytvořeném Howardem Phillipsem Lovecraftem. Práce započíná seznámením s autorem, řečeným hororem, ikonickými charaktery, lidmi a médii. Většina práce rozebírá příklady různorodé formy moderní produkce, které buď adaptují originální díla Lovecrafta, jsou jimi inspirovány, či na jeho tvorbu ve vybraných náznacích referují. Čtenář bude seznámen se škálou mnohých zpracování, která jsou dnes klíčovými díly internetové, hororové a fikční popkultury, čímž mu budou představeny vliv a způsoby využívání Lovecraftova hororu v soudobé kulturní produkci.
The Impact and Ways of Using of Lovecraft´s Horror Patterns in Contemporary Cultural Products
Keywords: Howard Phillips Lovecraft; popkultura; kosmický horor; fikční světy; média; fantasy; sci-fi; knihy; filmy; hry; videohry; Howard Phillips Lovecraft; popculture; cosmic horror; fictional worlds; media; fantasy; sci-fi; books; movies; games; videogames