Metody vyšetření tenkého střeva - Nagy, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Zobrazovací metody zaujímají zásadní roli v diagnostickém algoritmu při určování povahy onemocnění v jakékoliv oblasti lidského těla. Jinak tomu není ani v diagnostice nemocí tenkého střeva, kdy využíváme, jak klasické rentgenové metody, tak i novější modality. V úvodní části této práce jsem připomenula historii, morfologii a fyziologii tenkého střeva. Dále jsem vypracovat ucelený přehled, jak rentgenologických, tak nerentgenologických vyšetřovacích metod tenkého střeva (od těch základních až po ty speciální). Mezi základní metody vyšetření tenkého střeva patří např. nativní snímek břicha, ultrasonografie, pasáž tenkým střevem a enteroklýza. Mezi ty speciální patří např. CT - enteroklýza, metody vyšetření pomocí nukleární medicíny, MR - enteroklýza, angiografie, enteroskopie a kapslová endoskopie (KE). Po přehledu indikací, kontraindikací, kontrastních látek a přípravě pacienta jsem se v konečné fázi práce snažila statisticky zpracovat soubor pacientů vyšetřovaných v letech 2002 - 2006 na odděleních v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.
Small bowel´s examination methods
Keywords: endoskopická kapsle; enteroklýza; magnetická rezonance; nukleární medicína; rentgenové záření; tenké střevo; výpočetní tomografie; vyšetřovací metody; capsle endoscopy; enteroclyse; magnetic resonance; nuclear medicine; x-ray; small intestine; computed tomography; examination methods