Mluva v Jiraticích ve třech generacích - Matějková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této dialektologické bakalářské práce je zjistit, zda a jaké charakteristické rysy se objevují v běţné mluvě rodilých mluvčích pocházejících z Jiratic. Výzkum byl proveden na základě nahrávek nářeční mluvy příslušníků tří generací (staré, střední a nejmladší). Součástí práce je i obecný popis dialektické podskupiny českomoravské, jihozápadočeské a skupiny středomoravské, na jejichţ rozhraní se vesnice nachází. Zvláštní zřetel je věnován zhodnocení současného stavu nářečí v této lokalitě (se zaměřením na hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální rysy) a vlivu obecné češtiny na mluvený jazyk.
Specific language in Jiratice in three generations
Keywords: běžná mluva; rodilý mluvčí; Jiratice; výzkum; tři generace; ordinary language; native speaker; Jiratice; research; three generations