Zmapování dřevin v intravilánu obce a návaznost na dřeviny v extravilánu - Březinová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním dřevin ve vybraném území. Literární rešerše je zaměřena na rozptýlenou zeleň a její funkce. Dále jsou zde popsány vegetační stupně, zeleň ve městě a pojmy ochrana a kácení dřevin. Také se zabývá charakteristikami vybraného území. Řadí se mezi ně klimatické, geomorfologické, půdní, geologické, hydrologické a zemědělské poměry. Ty jsou zde popsány kvůli vhodnosti dřevin a také spolehlivosti z hlediska stanovištních podmínek. V praktické části je zpracováno území Libkova Voda. Území je rozděleno do devíti částí. Každá část je poté zmapována a jsou v ní popsány jednotlivé dřeviny. Ke všem dřevinám je uveden latinský název, čeleď, výskyt a původ. Na závěr je celé území porovnáno se skupinou typů geobiocénů (STG).
Mapping of woody species in urban areas and connection to woody plants
Keywords: dřevina; mapování; rozptýlená zeleň; strom; vegetační stupeň; Key words: woody plant; mapping; sparse vegetation; tree; vegetation stage