Vyhodnocení vybraných vlivů na vyřazování a dlouhověkost dojnic - Vlachová, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývala vyhodnocením vybraných vlivů na vyřazování a dlouhověkost holštýnských a českých strakatých dojnic na farmě Ing. Bohuslava Vacka ve Vrchotových Janovicích dle příčin vyřazení, věku při prvním otelení, mléčné užitkovosti na první laktaci, celoživotní mléčné užitkovosti a počtu laktací za život. Dále byla v práci vyhodnocena funkční dlouhověkost (od prvního otelení do vyřazení) a celoživotní dlouhověkost (od narození do vyřazení) u vyřazených dojnic a vztah mezi věkem při prvním otelení, mléčnou užitkovostí na první laktaci a celoživotní mléčnou užitkovostí. Do sledování bylo zařazeno 359 kusů dojnic s tržní produkcí mléka vyřazených za období pět let od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2014. Z toho bylo 217 kusů holštýnských dojnic a 142 kusů českých strakatých dojnic. Obě plemena byla ustájena ve stejné stáji při stejné výživě. U sledovaného souboru bylo vyřazeno celkem 31,22 % dojnic. Holštýnské dojnice byly nejčastěji vyřazovány z ostatních zdravotních důvodů (28,57 %) a české strakaté dojnice pro poruchy plodnosti (45,77 %). Vyšší mléčné užitkovosti a většího průměrného počtu laktací za život dosahovaly vyřazené holštýnské dojnice oproti dojnicím českým strakatým. Delší celoživotní dlouhověkosti se dožily holštýnské dojnice (63 měsíců) než dojnice české strakaté (53,6 měsíců) a byl mezi nimi zjištěn vysoce významný rozdíl na hladině významnosti p 0,001. Vyšší dlouhověkost a celoživotní mléčnou užitkovost v kg mléka měly holštýnské dojnice otelené ve 25 až 26 měsících a české strakaté dojnice otelené ve 27 až 28 měsících. Vztah mezi věkem při prvním otelení a celoživotní mléčnou užitkovostí se u holštýnských (r = 0,018) i českých strakatých dojnic (r = 0,0434) potvrdil jako nevýznamná závislost a vztah mezi mléčnou užitkovostí na první laktaci a celoživotní mléčnou užitkovostí se u holštýnských (r = 0,3317) i českých strakatých dojnic (r = 0,4436) potvrdil jako vysoce významná závislost (p 0,001).
Evaluation of selected impacts of elimination and longevity of dairy cows
Keywords: dojnice; věk při prvním otelení; mléčná užitkovost; vyřazování; dlouhověkost; dairy cow; age at the first calving; milk production; elimination; longevity