Systém odměňování ve sféře volného času - Kráčmarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá systémem odměňování ve sféře volného času. Teoretická část se věnuje motivaci pracovníků, popisem jednotlivých motivačních teorií a jejich představitelů. Dále popisuje systém odměňování a to jak peněžní tak nepeněžní formu. Významná část je věnována zaměstnaneckým benefitům a různým členěním, uplatňováním a realizací. Následně jsou naznačeny možnosti hodnocení pracovníků a vykonané práce. Závěrečná kapitola teoretické části je věnována stěžejní otázce práce, tj. systém odměňování uplatňovaný ve volnočasových organizacích, kam patří i odměňování dobrovolníků. Praktická část obsahuje charakteristiku a srovnání dvou zvolených organizací a to občanského sdružení M-tes a Salesiánského střediska mládeže ? dům dětí a mládeže České Budějovice. Empirické zkoumání je zaměřeno na motivační strategie, systém odměňování, hodnocení a uplatňování zaměstnaneckých výhod, které dané organizace využívají a následně jsou navrhnuty změny a doporučení.
Remuneration system in the sphere of leisure
Keywords: systém odměňování; motivace; motivační teorie; zaměstnanecké benefity; hodnocení pracovníků; volný čas; volnočasové organizace; nepeněžní odměňování; peněžní odměňování; dobrovolníci; remuneration system; motivation; motivation theory; employee benefits; employee evaluation; leisure; leisure organizations; non-cash compensation; cash compensation; volunteers