Setkání evropské a americké zkušenosti v románech Marble Faun N. Hawthornea a Daisy Miller H. Jamese - Matoušková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je srovnání dvou významných děl americké literatury - The Marble Faun (Mramorový Faun) a Daisy Miller (Daisy Millerová), kde dochází k setkání evropské a americké zkušenosti. Práce se zabývá vlivem N. Hawthornea na tvorbu H. Jamese, problematikou puritanismu a katolické tradice, prožíváním lásky hlavních postav, funkcí prostředí. V neposlední řadě se práce zaměřuje na otázku viny, neviny a posuzuje vliv konkrétních symbolů v obou dílech.
Confrontations between Europeans and Americans in N. Hawthorne´s Marble Faun and H. James´s Daisy Miller