Vnímání sociální práce obyvateli v Havlíčkově Brodě - Matoušková, Dita (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce je věnována tématu vnímání sociální práce z pohledu obyvatel Havlíčkova Brodu. Cílem práce bylo zjistit, jak je sociální práce vnímána vybranou skupinou obyvatel, a také jaká je informovanost dané skupiny obyvatel o sociální práci. V první kapitole teoretické části se seznámíme s oborem sociální práce, co to sociální práce je, k čemu může být prospěšná, ale také se dozvíme o jejích nepříliš kladně hodnocených vlastnostech. Dále se seznámíme s rolí sociálních pracovníků, kteří neodmyslitelně patří k sociální práci, a díky nim může být sociální práce provozována. V poslední části se seznámíme se sociální percepcí neboli vnímáním a faktory, které mohou sociální percepci u sociální práce ovlivnit. K dosažení cíle práce byla použita kvantitativní výzkumná strategie a metoda sběru dat byla provedena dotazováním na základě vlastního dotazníku. Výzkumný soubor tvořili obyvatelé Havlíčkova Brodu. Celkem jsem získala dotazníky od 314 respondentů. Získaná data byla zpracována pomocí popisné statistiky v programu MS Excel, hypotézy byly vyhodnoceny v programu SPSS, metodou t-testu a korelace. Výsledky výzkumu této bakalářské práce by mohly sloužit jako zdroj informací o kvalitě sociální práce pro veřejnost. Za problém považuji velmi nízkou prestiž oboru sociální práce v České republice. Lidé si neuvědomují, že i sociální pracovník je v jejich životě důležitý, např. v období stáří, nezaměstnanosti apod. Za žádoucí považuji zlepšení informovanosti o celkové náplni sociální práce, ke které může přispět i to, že se sociální pracovníci v zájmu zvyšování prestiže svého oboru budou umět kvalitně prezentovat.
Public perception of social work in Havlíčkův Brod
Keywords: Sociální práce; sociální pracovník; sociální percepce; prestiž sociální práce; informovanost veřejnosti; Social work; social worker; social perception; prestige of social work; public information