Problematika sociální stratifikace v soudobých spoolečnostech - Pouzar, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou sociálního rozvrstvení v soudobých společnostech. Objasňuje historický kontext třídního uskupení v moderních západních kapitalistických společnostech, determinanty sociálního rozvrstvení a přibližuje základní teoretické přístupy k problematice sociální stratifikace. Stěžejní část práce je věnována proměnám sociálního uskupení s příchodem postindustriální doby, a to je následně kontrastováno s moderním výzkumem BBC.
Social stratification in contemporary societies
Keywords: společenská třída; ekonomický kapitál; sociální kapitál; kulturní kapitál; vzdělání; social class; economic capital; social capital; cultural capital; education