Literárněvědná reflexe tvorby Jáchyma Topola v 90. letech 20. století - Palounková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
V této diplomové práci se soustředíme na komparaci českých literárněvědných textů a recenzí reflektujících tvorbu Jáchyma Topola vydanou v 90. letech 20. století. Cílem naší práce bude popsat utváření modelů vědeckých diskurzů orientovaných k autorově tvorbě. Dané texty české literární kritiky budou nahlíženy jako produkt dobového dění a myšlení a práce bude psána s ambicí popsat, zda a jakým způsobem kritika reflektuje autorovu předrevoluční tvorbu ve vztahu k jeho poetice utvářené v letech devadesátých. Rozboru bude předcházet vymezení pojmu reprezentace a seznámení s životem autora a jeho důležitých momentů, které formovaly podobu jeho poetiky v období předrevolučním i porevolučním.
Reflection of Jáchym Topol´s Fiction Work in Literary Criticism in the 1990s
Keywords: Jáchym Topol; kritika; literárněvědná reflexe; tvorba 90. let; předrevoluční tvorba; Jáchym Topol; criticism; literary reflection; works of the 90s; pre-revolutionary work