Porovnání technologií zpracování půdy při pěstování plodin v podniku zemědělské prvovýroby - Kulík, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Při zpracování půdy je možno využít několik technologií. V podniku ZD Trhový Štěpánov a.s. je využívaná technologie orební (pluhem) a bezorební (hloubkovým kypřičem). U obou těchto typů byla provedena charakteristika jednotlivých prvků linky a také byly spočteny jejich výkonnosti. V další části byli obě technologie zpracování půdy zhodnoceny ekonomicky a následně porovnány při pěstování řepky a pšenice ozimé v letech 2013 a 2014.
Comparison of tillage technology in growing crops in the business of agricultural production
Keywords: Zpracování půdy; technologie zpracování půdy; orba; hluboké kypření; Soil tillage; technology soil tillage; plowing; deep loosening