Význam ověřování ozařovací polohy při IMRT prostaty - Křížová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Rakovina prostaty je nejčastější se vyskytující onkologické onemocnění u mužů. Pacienti s diagnózou karcinom prostaty jsou podle stádia a rozsahu onemocnění léčeni různými druhy léčby, mezi které patří radikální prostatektomie, hormonální léčba, chemoterapie, brachyterapie, konvenční radioterapie, konformní radioterapie nebo jejich kombinace. V této bakalářské práci se zabývám léčbou karcinomu prostaty pomocí speciální konformní techniky radioterapie a tou je IMRT (Intensity modulated radiotherapy). V první části je popsána charakteristika onemocnění z klinického hlediska a diagnostika, v dále jsou uvedeny léčebné modality. Hlavní část je věnována IMRT, je zde popsána tato technika, plánování léčby a výsledky statistického hodnocení odchylek v ozařovací poloze. Pomocí IMRT techniky lze eskalovat dávku záření za současného šetření kritických struktur. Pacient tak může být ozářen celkovou dávkou až 80 grayů (Gy). Pacienti jsou ozařování na lineárním urychlovači. Modulací svazku záření pomocí multileaf kolimátoru lze jednotlivé segmenty cílového objemu ozářit odlišnými dávkami, takže nehomogenním rozložením dávky je dosaženo celkové homogenity léčby zářením. Eskalace dávky záření úzce souvisí s kontrolou ozařovací polohy a polohy izocentra, aby byla zajištěna kvalita léčby a nedošlo k poškození okolních zdravých. Nezbytná je fixace a pacienta v ozařovací poloze a její reprodukovatelnost. Před každou frakcí záření je provedena verifikace izocentra v ozařovací poloze. Jsou zhotoveny verifikační portálové snímky pořízené pomocí EPID (elektronic portal image device) Portal Vision LC 250 a následně porovnány s referenčními verifikačními snímky zhotovenými na simulátoru během plánování léčby. Portálové snímky jsou zhotoveny ze dvou polí 12x12 cm v úhlech 0 a 90 nebo 270 stupňů. Jsou zaznamenány odchylky v ose kraniokaudální, mediolaterální a anterioposteriorní a jsou-li větší než 3 mm je provedena korekce ozařovací polohy na ozařovacím stole. V této práci byly u souboru třiceti pacientů vyhodnoceny odchylky pomocí programu Aria-Offline review, který je příslušenstvím plánovacího systému léčby. U třetiny pacientů ze statistického souboru bylo provedeno porovnání odchylek zjištěných pomocí Offline review a odchylek zaznamenaných personálem před každou frakcí. Ve statistickém zpracování byly odchylky zaznamenávány v rozmezí 0-3mm, 3,1-5mm a větší než 5mm. Akceptovatelných odchylek v rozmezí 0-3 mm bylo zjištěno v ose kraniokaudální 69%, v ose mediolaterální 71% a v ose anterioposteriorní 67%. Po celkovém zpracování a zhodnocení odchylek jsme dospěli k závěru, že ověřování ozařovací polohy při léčbě karcinomu prostaty pomocí IMRT je naprosto nezbytné pro zajištění kvality léčby zářením a potvrdili jsme, že odchylky v rozmezí od 0 do 3 mm jsou akceptovatelné, nijak nezhoršují kvalitu léčby.
Importace of verification treatment irradiaton position of IMRT prostate
Keywords: karcinom prostaty; radioterapie; IMRT; ozařovací poloha; verifikace; EPID; analýza odchylek; prostate carcinoma; radiotherapy; IMRT; irradiation position; verification; EPID; deviation analysis