Vliv meteorologických podmínek na příčiny vzniku požárů - Petrák, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
V současné době je kladen velký důraz při šetření příčin vzniku požáru na zjišťování selhání technického nebo lidského faktoru, popřípadě jejich vzájemnou kombinaci. Méně se již ale hodnotí meteorologické vlivy, které v mnoha případech jsou, byť mnohdy nepřímou, příčinou vzniku technických závad. Cílem práce je posoudit možné vlivy meteorologických podmínek na příčiny vzniku požárů. Základní výzkumnou otázkou je zjištění, zda může dojít ke vzniku hoření přímým nebo nepřímým působením meteorologických podmínek, jejich vztah k průběhu počasí v ročních obdobích nebo jednotlivých měsících. Přímým působením je myšleno ovlivnění iniciační teploty, nepřímým působením je ovlivnění samotné hořlavé látky a oxidovadla. Ze statistik SSÚ vedené HZS ČR jsou ohledně přímého působení meteorologických podmínek vyhodnocovány pouze požáry vzniklé v důsledku úderu blesku. Studiem odborné literatury a na základě poznatků vyšetřovatelů požárů HZS JčK je ale zřejmé, že ke vzniku požáru vlivem přímého působení slunečního záření může dojít působením poměrně jednoduchých optických prvků. Nepřímé působení meteorologických podmínek je velice široké spektrum specifických podmínek působení na hořlavou látku nebo oxidační prostředek. Z jedné strany se jedná o podmínky, které ovlivňují technické a technologické stárnutí a opotřebování, jako například extrémní teploty, a to jak v letním, tak v zimním období, srážky, vítr a podobně. Na druhou stranu meteorologické podmínky ovlivňují pracovní činnosti a chování člověka v průběhu ročního chodu počasí. Na základě zjištění možnosti vzniku požáru v důsledku přímého a nepřímého působení meteorologických podmínek na území Jihočeského kraje ve sledovaném období pěti let od roku 2009 do roku 2013, byly vyhodnoceny možnosti předcházení požárů a uvedeny možné rozpoznávací znaky usnadňující identifikaci konkrétních podmínek vzniku požáru.
The Effect on Cause of Fire by Weather Conditions
Keywords: Oheň; požár; klimatické podmínky; příčiny vzniku požáru; Fire; blaze; meteorological influences; causes of fire