Le personnage de parvenu dans le roman français du 19e siecle: Le Rouge et le noir de Stendhal et Bel-Ami de Maupassant - Krausová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou hlavních hrdinů, parvenus, románů Červený a černý napsaným Stendhalem a Miláček od spisovatele Guye de Maupassanta. Nejprve představíme literární směr (realismus), do kterého se tato díla řadí. Uvedeme prostředky typické pro tento směr a přiblížíme historický kontext. Dále přiblížíme životy a díla zmíněných spisovatelů. V práci rovněž podáme definici literární postavy a hlavně její charakteristiky. Vysvětlíme pojem parvenu, který figuruje v názvu. Hlavně se však zaměříme na analýzu postav Juliena Sorela a Georgese Duroye podle jejich původu, vzhledu, charakteru a vztahů. Nakonec oba dva porovnáme a rozhodneme, zda je můžeme nazývat výše zmíněným pojmem.
The character of "parvenu" in the French novel of the 19th century: The Red and the Black by Stendhal and Bel-Ami by Maupassant
Keywords: realismus; románová postava; parvenu; charakteristika; román; Realism; character of a novel; parvenu; characteristic; novel