Srovnání Platónova a Aristotelova pojetí etiky ctnosti - Tischlerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá srovnáním Platónova a Aristotelova pojetí etiky ctnosti. V první části popisuji Platónův pohled na tuto oblast filosofie. Platón staví svou etiku na základě analogie mezi obcí a duší. Platón operuje také s idejí dobra. V druhé části pak přibližuji Aristotelův pohled. Nejdříve pojednávám o cíli jeho filosofie, což je dobro a posléze blaženost. Pak dochází k rozdělení ctností na mravní a rozumové. Následně popisuji každou z Aristotelových ctností. Třetí, stěžejní část je složena ze dvou podkapitol, přičemž v první obecně srovnávám obě koncepce, kdy nacházím první rozdíly v celkovém pojetí obou autorů. V druhé podkapitole pak na základě Aristotelovy kritiky několika pasáží Platónova díla porovnávám další body jejich učení, především pak obec, přátelství a dobro.
Comparison of Plato's and Aristotle's conception of virtue ethics
Keywords: etika; ctnost; Platón; Aristotelés; dobro; blaženost; spravedlnost; statečnost; uměřenost; moudrost; obec.; ethics; virtue; Plato; Aristotle; goodness; bliss; justice; fortitude; moderation; wisdom; community.