Vodní brouci a ploštice vybraných maloplošných zvláště chráněných území jižních Čech II - Kolář, Vojtěch; Hadačová, Veronika; Franta, Pavel; Hesoun, Petr (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2018)
Tato práce shrnuje výsledky průzkumů výskytu vodních brouků a ploštic ve dvaceti vybraných chráněných územích v jižních Čechách. K odchytu hmyzu byly použity pasti na principu vrše s kuřecími játry jako návnadou. Tato metoda byla ještě doplněna odchytem do cedníku nebo hydrobiologické síťky. Celkem jsme našli 56 druhů brouků z osmi čeledí a deset druhů ploštic z pěti čeledí. Během průzkumu byly také objeveny dvě nové lokality kriticky ohroženého potápníka dvojčárého (Graphoderus bilineatus) v Přesličkovém rybníku (PP Přesličkový rybník) a v mrtvém rameni řeky Lužnice (NPR Stará a Nová řeka).
Water beetles and bugs of selected reserve areas in South Bohemia II
Keywords: Coleoptera; faunistika; Hemiptera; chráněná území; rybníky; mrtvá ramena; pískovny, tůně; Coleoptera; faunistic; Hemiptera; protected areas; fishponds; oxbows; sandpits; freshwater pools