Management starého koně a ekonomická stránka této problematiky - Zoubková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickou stránkou managementu starého koně a vychází z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 216 respondentů. Přestože je kůň podle zákona zvíře hospodářské, jeho využití se postupně mění a nejčastěji zastává roli společníka pro volný čas. Koní pro jatečné účely tudíž ubývá a koně se dožívají vyššího věku. Péče o staré koně je obvykle značně finančně náročná, jelikož je podmíněna zdravotními problémy, kterými staří koně mohou trpět. Celkem 70 % koní v dotazníkovém šetření se potýkalo se zdravotními problémy, přičemž nejčastějším onemocněním byla artróza, která postihovala 43 % koní. Celkem 61 % nemocných koní trpělo více než jedním zdravotním problémem. Výsledné roční náklady na koně staršího 16 let se ve výsledcích dotazníku vyšplhaly na částku 103 627 Kč, přičemž rozdíl mezi ročními náklady na starého a mladého zdravého koně může představovat až 37 398 Kč. Při průměrném měsíčním příjmu 25 000 Kč, a tedy ročním příjmu 300 000 Kč činí náklady na starého koně více než 1/3 ročního příjmu majitele. Náklady na staré koně jsou velice proměnlivé, jelikož jsou založené na rozhodnutích majitele koně a na jeho finančních možnostech. Například roční náklady na koně ustájeného v aktivní stáji by tedy představovaly částku 187 627 Kč a byly by o 84 000 Kč vyšší než u koně ustájeného v běžnější variantě ustájení. Převažujícím využitím starších koní v dotazníkovém šetření byl společník (49 %) a hned za ním rekreace (47 %), přesto byli někteří koně stále využíváni ve sportu, chovu nebo se jednalo o výstavní či školní koně.
Management of a senior horse and the economics of this issue
Keywords: starý kůň; věk koně; artróza; Cushingův syndrom; fyzioterapie; stříhání; dekování; senior horse; horse age; equine osteoarthritis; Cushing's syndrome; equine physiotherapy; clipping; blanketing