Jazyková analýza barokního náboženského textu - Němcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem práce je analýza jazyka náboženského textu z poloviny 18. století. Diplomantka se soustředí na sledování mluvenostních rysů v jazyce Klugarova Katechismu (1746). Analýzu provede na textovém úseku v rozsahu 100-150 stran. Porovná jazykovou úroveň části dialogické, postavené na formě otázka - odpověď, a části monologické, obsahující tzv. exempla. Cílem práce je zjistit stav českého jazyka a posoudit míru pronikání mluveného jazyka do náboženské literatury nižšího stylu na základě excerpovaných a poté graficky upravených údajů.
A Linguistic Analysis of a Baroque Religious Text
Keywords: baroko; náboženská literatura 18. století; hláskosloví; nespisovné fonologické jevy; kvantita; monologická a dialogická část; baroque; religious literature in the 18 century; phonological side; ungrammatical phonological terms; quantity; monological and dialogical separate