LANGUAGE CHANGE IN TERMS OF GENDER IN THE ERA OF EARLY MODERN ENGLISH - Ježková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Gender v jazyce je jedno z velmi diskutovaných témat sociolingvistických studií. Podobně kontroverzní je i téma jazykové změny, která stále bývá považována za úpadek jazyka namísto jeho vývoje. Tato bakalářská práce se bude zabývat vztahem mezi těmito okruhy. Zároveň se bude zaměřovat i na vůdce jazykových změn. Na základě důkladného prostudování mnoha sociolingvistických studií byla stanovena hypotéza, která ukazuje na ženy, jakožto vůdce jazykových změn. Verifikace hypotézy zahrnuje vybrané jazykové změny z období rané moderní angličtiny, na kterých bude analyzováno jejich rozšíření s ohledem na iniciátory těchto změn. Výzkum bude prováděn na základě osobní korespondence z období rané moderní angličtiny.
LANGUAGE CHANGE IN TERMS OF GENDER IN THE ERA OF EARLY MODERN ENGLISH
Keywords: Sociolingvistika; Jazyk a gender; Jazyková změna; Vůdci jazykových změn; Raná moderní angličtina; Sociolinguistics; Language and gender; Language change; Leaders of language change; Early Modern English