Dobová představa pohádkové bytosti čerta v díle K. J. Erbena a P. Dobšinského. Etnolingvistická sonda. - Kolářová, Evelína (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zaměřuje na etnolingvistické jazykové zkoumání v rámci folklórního materiálového základu. V úvodu jsou představeny výchozí pojmy a myšlenky, tedy stereotyp, profil a jazykový obraz světa jakožto základní pojmy etnolingvistické. Dále představujeme autory pohádkových souborů K. J. Erbena a P. Dobšinského a kontext jejich sběratelské i tvůrčí činnosti při práci s materiálem, a to zejména v kontextu romantického mýtu o lidové kultuře. Také se zabýváme filosofickými myšlenkami P. Dobšinského a jeho vztahem ke kultuře a tvorbě; v neposlední řadě rovněž předkládáme pojetí pohádky v kontextu slovenského romantismu. V úvodní části práce se též vyjadřujeme k metodologii naší práce a představujeme dva základní kroky práce s materiálem, který jsme si zvolili z textů českých a slovenských pohádek; konkrétně pracujeme se soubory České pohádky (Erben, 1970) a Slovenské pohádky (Dobšinský, 1957, překlad J. Spilka). Stěžejní část naší práce představuje korpus atributů pohádkové postavy čerta u Erbena a Dobšinského. Oba korpusy dále předkládáme ve fazetovém tabulkovém uspořádání, které je přehledně zobrazuje a představuje tzv. kognitivní definici čerta, ze které získáváme dobovou představu této postavy v českém a slovenském národním kontextu. Obě definice jsou v závěrečné části práce komparovány.
The Picture of Devil / Deuce in the Works of K. J. Erben and P. Dobšinský. An Ethnolinguistic Examination.
Keywords: etnolingvistika; jazykový obraz světa; čert; česká pohádka; slovenská pohádka; folklór; Erben; Dobšinský; ethnolinguistics; linguistic picture of the world; devil / deuce; Czech folk tales; Slovak folk tales; folklore; Erben; Dobšinský