Vliv úrovně odchovu a věku při prvním otelení na výkonnost a dlouhověkost dojnic českého strakatého skotu - Vafek, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
U souboru 1782 brakovaných dojnic českého strakatého skotu byly zjišťovány vlivy působící na funkční dlouhověkost a věk prvního otelení a mezidobí dojnic. Mezi vybrané vlivy působící na funkční dlouhověkost byly zařazeny: genotyp, stádo, věk prvního otelení a měsíc prvního otelení. Dále bylo testováno, zdali má vliv genotyp a stádo na věk prvního otelení plemenic. Poslední testovaná hypotéza se týkala vlivu genotypu na délku mezidobí. Dále byl u souboru zjišťován vliv genotypu, pořadí laktace a věku otelení na způsob vyřazení dojnic. Z hlediska statistické významnosti byl zaznamenán vliv stáda a genotypu na věk prvního otelení dojnic. Ze souboru je dále patrné, že plemenice dříve otelené dosáhly lepší celoživotní mléčné užitkovosti než plemenice otelené v pozdějším věku. Dále bylo zjištěno, že kromě věku byl zaznamenán statisticky průkazný vliv stáda a také měsíce prvního otelení, kdy lepších výsledků dosahovaly plemenice otelené v chladnějších obdobích roku. Vliv genotypu na mléčnou užitkovost v tomto souboru nebyl prokázán. Toto platí i o reprodukčních parametrech, kdy nebyl prokázán vliv genotypu a délky odchovu na mezidobí. Při pozorování výsledku z hlediska způsobu vyřazení můžeme kladně ohodnotit počet dobrovolně vyřazených plemenic, který činí 34 %. Tento stav je podstatně nižší, než uvádí literární prameny, a svědčí o dobré zootechnické péči v daných podnicích. Z hlediska způsobu vyřazení bylo 31% dojnic vyřazeno z důvodu plodností, tento fakt svědčí o tom, že plodnost je jeden z hlavních faktorů ovlivňující management a rentabilitu dojných stád skotu.
Influence of rearing and age at first calving performance and longevity Czech fleckvieh cattle
Keywords: Klíčová slova :dojnice; Český strakatý skot; mléčná užitkovost; Keyword: Czech Fleckvieh cattle; milk yeild; age at first calving