Průběh a konec 2. světové války v Žabovřeskách a okolí - Brož, Vítězslav (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce Průběh a konec 2. světové války v Žabovřeskách a okolí se zaměřuje na události největšího konfliktu historie a jejich dopad na několik vesnic v jižních Čechách. Vesnice v této oblasti se dočkaly za války mnoha změn. Některé z nich byly k lepšímu, většina k horšímu. Obce po příchodu Němců nejdříve potkal ekonomický rozkvět, který však neměl dlouhého trvání. Dále už obce neblaze ovlivňovaly utužující se poměry v Protektorátu. V Žabovřeskách proběhlo německé vojenské cvičení, došlo ke změnám ve správě obce a ze vsí byly odvezeny zvony. V roce 1942 proběhlo vystěhování místních sedláků a poněmčení obce příchodem přistěhovalců z Dolomit. V Žabovřeskách také došlo ke kontrole ve mlýně, po kterém bylo zatčeno několik lidí, z nichž někteří ve vězení zemřeli. Konec války pak poznamenává úprk německých vojáků, ale také radost z osvobození. Do vsí přicházejí americké a sovětské jednotky. Ty se dostávají do střetu s místní populací. Postupně pak dochází k odchodu německých přistěhovalců, amerických jednotek a vojáků Rudé armády. Život se poté pomalu vrací do normálu. Práce je založena na zápisech v kronikách a především na výpovědích pamětníků těchto událostí. Události jsou pak většinou spíše popisovány z jejich pohledu.
Course and conclusion of II. World War in Žabovřesky and surrounding areas
Keywords: 2. světová válka; Protektorát; Venkov; Orální historie; World War II.; Protectorate; Contryside; Oral history