Návrh standardu plemene králíka Miniature Lop a porovnání metod šlechtění - Čermáková, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním tématem této diplomové práce je králičí plemeno Miniature Lop, které je na území České republiky doposud neuznané. Miniature Lop byl vyšlechtěn ve Velké Británii, kde bylo plemeno roku 1994 uznáno. Standard plemene přijaly i další evropské státy. Cílem této práce bylo navrhnout plemenný standard tak, aby odpovídal standardům zahraničním. Dalším cílem bylo zmapovat situaci chovu tohoto plemene na území České republiky a popsat jednotlivé metody šlechtění. Data byla zpracována pomocí online dotazníku Survio a skrze vyhotovení tabulek v MS Excel, jež byly rozeslány celkem deseti českým chovatelům. Grafy a tabulky byly vyhotoveny v programu Apple Numbers. K prvnímu importu plemene Miniature Lop z Velké Británie došlo roku 2017. Chovatelů věnujících se tomuto plemenu přibývá. Zároveň roste i počet importovaných jedinců do České republiky. K 31. 3. 2022 bylo dovezeno celkem 86 jedinců ze zahraničí. Celkem 26 zvířat bylo označeno kroužkem B.R.C. Většina jedinců, celkem 62 %, pocházela z Velké Británie. Následovalo Slovensko, Německo, Maďarsko, Polsko a Rakousko. Jedinci, u nichž bylo uvedeno jméno původního chovatele, pocházeli z celkem 30 různých zahraničních chovů. Králíci byli dovezeni v celkem 51 barevných rázech. Nejpočetněji importovaným zbarvením byl siamský žlutý. Nejvíce dovezených jedinců vážilo v rozmezí 1 400-1 500 g. Hmotnost samic se byla průměrně vyšší, pohybovala v rozpětí 1 300-1 900 g. Samci vážili obvykle mezi 1 200-1 600 g. Další údaje byly vypočteny z celkem 65 vrhů o 268 narozených mláďatech k 1. 3. 2022. Průměrný počet mláďat ve vrhu byl 4,12. Průměrný podíl zastoupení trpaslíků ve vrhu byl 10,07 %. Z celkového počtu narozených mláďat včetně trpaslíků bylo odchováno 63,80 %. K úhynům mláďat během narození či odchovu došlo z 26,11 %. Téměř čtvrtina veškerých narozených mláďat působí dále v chovech na území České republiky. Celkem 2,23 % mláďat bylo exportováno do zahraničích chovů. Byl navržen standard plemene a byly popsány jednotlivé metody šlechtění.
Design of the Miniature Lop breed standard and comparison of breeding methods
Keywords: genetika; Miniature Lop; králík; dovoz; šlechtění; Genetics; Miniature Lop; Rabbit; Import; Breeding