Problematika sexuálního zneužívání v dětství - Vachová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou sexuálního zneužívání v dětství. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První a druhá kapitola charakterizuje vývoj postavení dítěte od dob minulých po současnost, zejména po stránce právní. Dále se autor věnuje samotnému pojmu sexuálního zneužívání dětí a údajům výskytu sexuálního zneužívání v kontextu s jinými státy. Popisuje různé náhledy autorů na sexuální zneužívání dětí a uvádí specifické formy zneužití (kontaktní a nekontaktní). Třetí kapitola pokračuje již specifickými rizikovými faktory, které se vyskytují u dětí, pachatelů (agresorů) a rodin. Autor se zaměřuje na pachatele (deviantní a nedeviantní) a jejich míru nebezpečnosti. Uvádí výsledky výzkumů realizovaných v ČR a statistické údaje, vyplývající z OSPOD MPSV ČR. Poslední čtvrté kapitole připisuje autor velký význam, poněvadž pojednává o důsledcích vyplývajících ze sexuálního zneužití v dětství. Tento traumatický zážitek může mít zásadní vliv pro další vývoj a kvalitu života oběti. Práce se uzavírá možnostmi preventivních působení a rolí sociálního pracovníka v procesu odhaleného případu sexuálního zneužití dítěte.
Problems of Sexual Abuse in Childhood
Keywords: sexuální zneužívání; syndrom CSA; právní normy; formy sexuálního zneužití; parafilní devianti; delikventi; sexuální agresoři; nedeviantní pachatelé; rizikové dítě; riziková rodina; incest; statistické údaje; situace v České republice; vliv důsledků sexuálního zneužití; sociální pracovník; prevence.; sexual abuse; CSA syndrome; legal standards; forms of sexual abuse; paraphilia deviants; delinquents; sexual aggressors; non-deviant perpetrators; child at risk; families at risk; incest; statistical data; the situation in the Czech Republic; the impact of sexual abuse; social worker; prevention.