Epidemiologie osteoporózy - Sudová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Epidemiologie osteoporózy Osteoporóza se dnes považuje za civilizační chorobu s vysokým výskytem v průmyslově vyspělých zemích. Každá třetí žena a každý šestý muž je ohrožen některou z osteoporotických zlomenin. V České republice je tímto onemocněním postiženo více než 1 milion obyvatel. Velkou roli v této problematice hraje ženské pohlaví, předčasná menopauza, vyšší věk, kouření, nedostatek pohybu, nadměrné pití alkoholu, užívání kortikoidů, antiepileptik, antikonvulziv, cukrovka a mnohé další. Osteoporóza je onemocnění, které nedoprovází žádné typické příznaky. Většinou je objevena až po nějaké zlomenině, která byla způsobena nepřiměřeným násilím, které by zdravou kost nepoškodilo. Nejčastější zlomeniny bývají v oblasti krčku kosti stehenní a obratlových těl, ale ve své podstatě to může být jakákoliv kost v těle. Počet osteoporotických zlomenin významně převyšuje počet akutních příhod způsobených onemocnění koronárního řečiště, mozkových příhod a karcinomů prsu. Počet úmrtí na zlomeniny krčku kosti stehenní je vyšší než počet úmrtí na cévní mozkovou příhodu. Bakalářská práce byla zpracována za využití kvantitativního výzkumu, technikou sběru dat. Zkoumaný soubor byl tvořen 60 pacienty, 40 žen a 20 mužů, na přístrojích DXA a QUS ve věkové kategorii 32- 81 let. Nejvyšší BMD bylo u ročníků 1930- 1939, a to ?2,6 , naopak nejnižší BMD bylo u ročníků 1970- 1979, které bylo -0,9. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zmapovat epidemiologii osteoporózy a porovnat výhody přístrojů QUS a DXA. Výzkumem jsem došla k závěru, že prevalence osteoporózy úzce souvisí s věkem a pohlavím. Dále jsem si zvolila dvě hypotézy. Ultrasonografická densitometrie může ženy orientačně informovat o počínajícím úbytku kostní hmoty, které vede ke zvýšenému zdravotnímu nebezpečí i při běžných úrazech. Tato hypotéza se potvrdila. Podpora zvýšit znalosti žen s osteoporózou o ohrožení komplikacemi povede ke zvýšení zájmu o předcházení vážným následkům a ke snížení jejich nemocnosti, tato hypotéza se též potvrdila. Tato bakalářská práce by měla sloužit jako informační zdroj pro veřejnost i zdravotnické odborníky.
Epidemiology of Osteoporosis
Keywords: kost; osteoporóza; denzitometrie; kvantitativní ultrasonometrie; absorpciometrie o dvou energiích; bone mass density; bone; osteoporosis; densitometry; quantitative ultrasound; dual-energy x-ray absorptiometry; bone mass density