Jazykový režim Švýcarské konfederace: teorie a praxe - Drožová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je Jazykový režim Švýcarské konfederace: teorie a praxe. První část práce bude pojednávat o teoretickém základu této problematiky, je rozdělena na dvě kapitoly. První z nich se stručně vyjadřuje ke švýcarské historii a uvádí několik základních údajů o Švýcarské konfederaci, výrazněji se pak věnuje rozložení jazyků na území tohoto státu. V následující kapitole je Švýcarsko popsáno z hlediska svého správního uspořádání a rozdělení moci. Druhá část práce je zároveň jejím jádrem. Zabývám se zde právním ošetřením jazykové rozmanitosti, kde se věnuji ústavě a několika dalším právním předpisům, které jsou pro fungování multilingvismu zásadní. Poslední kapitolu práce tvoří výčet několika oblastí každodenního života ve Švýcarské konfederaci, jež jsou existencí multilingvismu do značné míry ovlivněny. Závěr bakalářské práce vyhodnocuje, zda jsou skutečně všechny užívané jazyky striktně rovnoprávné, či zda je některý z nich v praxi potlačován.
Linguistic regime of the Switzerland: theory and practise
Keywords: multilingvismus; Švýcarská konfederace; kanton; jazyková rozmanitost; multilinguisme; Swiss Confederation; canton; linguistic diversity