Turismus v českch vesnicích vesnicích rumunského Banátu - Havlíčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá cestovním ruchem ve venkovském prostoru, konkrétně českými vesnicemi, které se nachází v rumunském Banátu. Cílem práce je zmapovat rumunský Banát jako turistickou destinaci a formou případové studie zhodnotit vliv turismu na obce a přírodu v modelové oblasti. V teoretické části práce jsou objasněny pojmy, jako je cestovní ruch a jeho vlivy, venkovská turistika, venkovský prostor a rumunský Banát. Praktická část porovnává data získaná z teoreticko-metodologického základu s daty získanými při terénním šetření. Tato data jsou doplněna o rozhovory s místními podnikateli, hostiteli a českými turisty a dále jsou doplněna anketou pro turisty. Analyzovány jsou postoje místních obyvatel k možnému dalšímu rozvoji turismu v českých vesnicích rumunského Banátu a vliv turismu na život v obcích a na přírodu.
Tourism in czech villages of romanian Banat
Keywords: cestovní ruch; venkovská turistika; venkovský prostor; Banát; tourism; rural tourism; rural area; Banat