Sledování hnízdních parametrů rákosníka obecného (Acrocephalus scirpaceus)na náhodně vybraných lokalitách v CHKO Třeboňsko. - Zárubová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo na náhodně vybraných lokalitách v CHKO Třeboňsko provést pravidelný monitoring hnízdního výskytu rákosníka obecného (Acrocephalus scirpaceus), změřit všechny dostupné hnízdní parametry každého nalezeného hnízda - umístění hnízda v porostu, charakteristika porostu, průběh hnízdění rákosníka obecného - zjistit, které faktory mohou hrát v obsazování daných lokalit roli - pomocí instalace umělých hnízd zjistit míru hnízdní predace na sledovaných lokalitách. Tyto změřené parametry statisticky vyhodnotit a nalézt možné závislosti a vztahy, které by mohly ovlivňovat průběh či úspěšnost hnízdění.
Observation of nesting parameters of reed warbler (Acrocephalus scirpaceus) at accidentally chosen localities in PLA Trebonsko.
Keywords: rákosník obecný; hnízdní parametry; úspěšnost hnízdění; hnízdní predace; CHKO Třeboňsko; reedwarbler; nesting parameters; nesting success; nesting predation; PLA Trebonsko