Bio-psycho-sociální příprava dítěte na přítomnost bolesti u diagnostického či terapeutického výkonu. - Kabelová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
V současné době,kdy přibývá diagnostických i terapeutických výkonů u dětí, je důležité na přítomnost bolesti reagovat a děti na tento fakt v rámci ošetřova telské péče připravovat. Cílem práce bylo zmapovat přípravu dětí různých věko vých skupin na přítomnost bolesti při diagnostických a terapeutických výkonech. Šetření probíhalo kvantitativně pomocí dotazníkového šetření v období od února do března 2010. Dotazníky byly určeny sestrám na dětských odděleních.Z výzkum ného šetření vyplynulo, že děti jsou na bolest připravovány. Sestry využívají různé metody přípravy. Na bolest jsou připravovány děti všech věkových kategorií.
Bio-psycho-social preparation for pain during a diagnostic or terapeuty procedure for children.
Keywords: dítě; bolest; příprava; metody přípravy; sestra; rodiče; child; pain; preparation; preparation methods; nurse; parents