Potenciální využití pasivních integrovaných čipů (PIT) k identifikaci a sledování raků v přírodních podmínkách. - Vích, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit možnost využití PIT telemetrie v monitoringu nepůvodního druhu raka pruhovaného Orconectes Limosus. Výzkum se skládal ze tří kroků: dvě laboratorní sledování a jedno sledování v přírodních podmínkách. První laboratorní výzkum byl zaměřen na značení raků pasivními integrovanými čipy do různých částí těla. PIT čipy byly vnitřně implantovány do hlavohrudi, klepete a zadečku. Největší úmrtnost byla ve značení do klepete. Druhý laboratorní výzkum se týkal porovnání různých značících metod se značením PIT čipy. Raci byly značeni PIT čipy, pájkou, elastomery a VI Alpha štítky. Mezi jednotlivými metodami značení nebyl zjižtěn rozdíl v úmrtnosti. Třetí výzkum se týkal značení raků v přírodních podmínkách. Byly využity tři metody: PIT telemetrie, pájení a VI Alpha štítky. Tento pokus nebyl úspěšný. Během znovuodchycení nebyli nalezeny žádní označení raci.
The potential use of PIT telemetry for identifying and tracking Spinycheek crayfish in their natural environment.
Keywords: pasivní integrované čipy; rak pruhovaný Orconectes Limosus; značení; passive integrated transponder; Spinycheek crayfish Orconectes Limosus; tagging