Tvorba vnitropodnikových účetních směrnic se zaměřením na dlouhodobý majetek - Fousová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se jmenuje Tvorba vnitropodnikových účetních směrnic se zaměřením na dlouhodobý majetek. Předmětem této bakalářské práce je tvorba vnitropodnikových účetních směrnic, které se týkají dlouhodobého majetku. První část práce se zabývá vysvětlením základních pojmů, které se týkají vnitropodnikových směrnic pro dlouhodobý majetek, na základě doporučené literatury. V této části je vysvětleno, co je dlouhodobý majetek a všechny činnosti s ním související. Dále práce obsahuje vysvětlení, co je vnitropodniková směrnice a jaké jsou její podstatné náležitosti. Pozornost je také věnována vnitropodnikovému účetnictví. V druhé části je představena vybraná společnost. Podle informací získaných z odborné literatury a od vedení podniku je provedena analýza vnitropodnikového účetnictví a vnitropodnikových směrnic zaměřených na dlouhodobý majetek tohoto podniku. Na základě zjištěných nedostatků jsou navrženy změny v systému a metodice těchto směrnic a následně pro podnik vytvořena a podrobně zpracována nová směrnice dlouhodobého majetku.
The Establishment of Internal Accounting Directives with a Focus on Assets
Keywords: vnitropodniková směrnice; dlouhodobý majetek; odpisy; fixed assets; international accounting directives; depreciation