Problematika volného času s přihlédnutím ke specifickým subkulturám mládeže - Braunová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou volného času v souvislosti s vybranými subkulturami mládeže. Teoretická část vymezuje základní pojmy, jako jsou kultura, subkultura, mládež a dále přibližuje oblasti, které s daným tématem souvisí. Představuje například problematiku volného času a vliv pedagogů, kteří se podílejí na podobě volnočasových aktivit a mohou svým přístupem působit na rozvoj jedince. Tato část dále popisuje teorie pojednávající o subkulturách mládeže a stručně charakterizuje vybrané subkultury mládeže. V neposlední řadě vymezuje pozitivní aspekty, či naopak rizika spojovaná se subkulturami mládeže. V praktické části jsou pomocí kvalitativního výzkumu získána data z polostrukturovaných rozhovorů, která zprostředkovali jednotliví zástupci vybraných subkultur. Sebraná data jsou následně okomentována v interpretační části tohoto oddílu.
Problems of leisure time taking account of the specific subcultures of youth
Keywords: subkultury mládeže; volný čas; mládež; vrstevnické skupiny; youth subcultures; spare time; youth; peer groups