Posouzení výnosu a rizikovosti investice při ukládání disponibilních finančních prostředků podniku - Bürger, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
V mé práci jsou hodnoceny možnosti, které má podnik s dostatkem volných finančních prostředků, při investování na komoditních trzích do zlata, stříbra a platiny. Práce stručně popisuje funkce a regulaci burzovního systému, po kterém následuje podrobnější popis komoditního obchodování, včetně popisu jednotlivých instrumentů, které může podnik při investování využít. Nedílnou součástí práce je rozebrání možností statistického vyhodnocení cenových dat komodit. Statistické metody a vzorečky jsou také podrobně rozebrány v metodice práce. Praktická část obsahuje zhodnocení cenového vývoje, který je následně popsán i pomocí různých matematických křivek. Vyvrcholením práce je zjištění, zda a na jak dlouhou dobu se vyplatilo v letech 2000 - 2011 investovat do zlata. Má myšlenková hypotéza, že v delším období bude roční výnosová míra vyšší než v kratším období, se nepotvrdila. Zjištěním je, že nejmenší roční výnosovou míru měla investice v dlouhém období.
Evaluation of yield and risk of investment while depositing available financial resources of the company
Keywords: finanční trh; buza; komoditní trh; komoditní burza; investice; zlato; stříbro; platina; měření výnosu; měření rizika; cenový vývoj; časová řada; sezónnost; trend; modelové příklady; financial market; exchange; commodity market; commodity exchange; investment; gold; silver; platinum; measurement of yield; measurement of risk; price development; time serie; seasonal fluctuation; trend; model examples