Národnostní mozaika a národnostní konflikty ve sjednocené Evropě (analýza historicko-geografických příčin novodobých národnostních konfliktů v zemích Evropské unie) - Mertlík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavní náplní mé diplomové práce je národnostní struktura zemí Evropské unie a národnostní konflikty týkající se právě evropských národů a národností. Po vymezení území, se stať snaží nadefinovat základní terminologické pojmy ze dvou pohledů. V prvním poukazuje na značnou diferenciaci v používání statistických pojmů mající zásadní vliv na kvantifikaci menšin. Druhý pohled vymezuje pojmy národ a národnost z politickogeografického hlediska. Značný prostor je věnován historicko-geografické analýze současné národnostní mozaiky EU s přihlédnutím k vybraným událostem 20. století. V následujících kapitolách vymezuji minority jak číselně tak územně. Závěrečná část je věnována národnostním konfliktům, u kterých předkládám typologie s důrazem na příčiny národnostního soupeření v EU. Konkrétním analyzovaným konfliktem je estonsko-ruské napětí, u kterého poukazuji na příčiny, vývoj a navrhuji možná řešení k uklidnění národnostní situace na východní hranici Unie.
The National Diversity and Modern National Conflicts in the New United Europe
Keywords: Národnost; Evropská unie; konflikt; etnická skupina; Conflict; nationality; European union; ethnic group