Vliv chronických bolestí zad na aktivity v běžném životě - Tůmová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Navzdory možnostem medicínské techniky a rozvoji farmakologie stále přibývá pacientů, kteří trpí bolestmi zad. Během života se s nimi setkává téměř 80% dospělé populace. Chronické bolesti zad nejsou pouze tělesným problémem, ale působí i na celkový psychický stav pacienta. Tyto složky se vzájemně ovlivňují a promítají se do běžných aktivit pacientova života. Bolest zad se tak stává nejen záležitostí páteře, nýbrž člověka v celé jeho celistvosti. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat, jaké aktivity běžného života pacienta jsou ovlivněny chronickými bolestmi zad a jaký má vliv pohlaví pacienta s chronickou bolestí zad na zvládání běžných denních aktivit. Byly stanoveny 2 výzkumné otázky: 1. Jaké aktivity běžného života pacienta jsou ovlivněny chronickými bolestmi zad? 2. Jaký má vliv pohlaví pacienta s chronickou bolestí zad na zvládání běžných denních aktivit? Kvalitativní výzkum byl proveden metodou dotazování, použita byla technika polostrukturovaného rozhovoru. Sběr dat pro zpracování výzkumu probíhal v období od prosince 2009 do února 2010 , osloveni byli pacienti ambulance pro léčbu bolesti v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Zkoumaným souborem bylo 8 pacientů (4 ženy, 4 muži) s chronickými bolestmi zad po operaci páteře. Ze získaných dat byly zpracovány kasuistiky. Výsledky rozhovorů byly sumarizovány do tabulek. Výzkumný cíl práce byl splněn. Na základě provedeného výzkumu byly stanoveny tyto hypotézy: H1: Chronické bolesti zad ovlivňují základní denní aktivity běžného života u pacientů po operaci páteře H2: Chronické bolesti zad po operaci páteře omezují pacienta při výběru zaměstnání H3: Chronické bolesti zad ovlivňují volnočasové aktivity pacienta H4: Chronické bolesti zad ovlivňují více ženy než muže při vykonávání domácích prácí H5: Ženy se snaží aktivně předcházet bolestem zad více než muži
Influence of chronic backache on everyday-life activities
Keywords: Bolest; operace zad; aktivity běžného života; gender; Pain; Spinal Operation; Common activities; Gender