Návrh a ověření programu školení jednotek požární ochrany při záchraně osob na vodních plochách - Kocinová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce, která se dělí na část teoretickou a část praktickou, zjišťuje úroveň znalostí příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Teoretická část charakterizuje Hasičský záchranný sbor České republiky, jeho poslání a úkoly a jeho postavení v rámci integrovaném záchranném systému. V teoretické části popisuji problematiku hydrologie stojatých, tekoucích a zamrzlých ploch, fyziologii související s pobytem v chladné vodě a možnost použití záchranných a ochranných pomůcek. Také zde uvádím výčet nebezpečí, kterým jsou záchranáři při záchraně osob na vodních plochách vystaveni. V praktické části jsou zpracovány a vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření. Dotazník se zabývá problematikou hydrologie stojatých, tekoucích a zamrzlých vod, základními teoretickými znalostmi i praktickými dovednostmi příslušníků HZS Jihočeského kraje. V závěru práce jsou shrnuty nejdůležitější poznatky, které vyplynuly z provedeného průzkumu, vyhodnocuji stanovené cíle a hypotézy a navrhuji možné řešení k dané problematice.
The proposal and verification of a water rescue training program for fire brigade units
Keywords: Dotazník; Hasičský záchranný sbor; Integrovaný záchranný systém; Led; První pomoc; Tonutí; Vodní záchrana; Questionnaire; Fire Rescue; Integrated Rescue System; Ice; First Aid; Drowning; Water Rescue