Indikátory udržitelného rozvoje evropských regionů úrovně NUTS 2 - Hořčica, Antonín (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce je zaměřena na indikátory udržitelného rozvoje evropských regionů NUTS 2. Jsou popsány historické souvislosti vzniku konceptu udržitelného rozvoje a jeho aktuální uplatnění. Tyto informace slouží jako východisko pro hodnocení plnění cílů konceptu pomocí indikátorů udržitelnosti. Následuje přehled požadavků na tyto indikátory a jejich vymezení vůči hrubému domácímu produktu (HDP) jako klíčovému ukazateli hospodářské výkonnosti. Jsou popsány hlavní indikátory udržitelnosti používané na globální i regionální úrovni a uvedeny organizace, které indikátory publikují. Pro praktickou část byl zvolen indikátor Regional Human Development Index (RHDI). Cílem práce bylo prověřit jeho použitelnost na regionální úrovni NUTS 2 ve srovnání s ukazatelem HDP na obyvatele a zjistit, zda existuje vztah mezi nimi. Hlavním výsledkem práce je, že nebyl potvrzen přímý vztah mezi HDP na obyvatele a RHDI. Dílčími výsledky jsou zjištění meziregionálních rozdílů mezi oběma ukazateli a skutečnost, že vyšší hodnota HDP na obyvatele nutně neznamená lepší výsledek RHDI. Indikátor RHDI lze považovat za velmi dobrý nástroj pro sledování pokroku v udržitelnosti regionů NUTS 2 a s jeho pomocí lze porovnávat regiony EU. Proto by měl sloužit minimálně jako doplňující ukazatel k HDP na obyvatele, případně ve spojení s dalšími indikátory udržitelnosti, jako např. Genuine Progress Index (GPI) a/nebo Sustainable Development Goals Index (SDG Index). Další vývoj v oblasti indikátorů udržitelnosti je nezbytný vzhledem k nutnosti posuzovat v budoucnosti záměry v oblasti udržitelného rozvoje typu European Green New Deal.
Sustainable Development Indicators in European Regions at the NUTS 2 Level
Keywords: udržitelnost; udržitelný rozvoj; indikátory udržitelného rozvoje; regiony NUTS 2; regio-nální rozvoj; Human Development Index (HDI); Regional Human Development Index (RHDI); sustainability; sustainable development; sustainable development indicators; NUTS 2 re-gions; regional development; Human Development Index (HDI); Regional Human De-velopment Index (RHDI)