Zhodnocení současného stavu včelařství na Vimpersku - Hubáček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá aktuálním stavem chovu včel ve vybrané oblasti Vimperska. Hlavním zdrojem informací je dotazníkové šetření, které je prováděno mezi členy včelařských spolků na tomto území. Je zde včelařský spolek ve Čkyni, Stachách, Šumavských Hošticích, Vacově a Vimperku. Důraz je kladen na vimperský včelařský spolek, jeho historii a zdokumentování stanovišť členů. Klimatické a jiné podmínky jsou zhodnoceny dle literatury. Součástí práce je literární přehled o významu včelařství, historii včelařství na našem území a historii včelařských spolků u nás. Současně s informacemi o různých uskupeních včelařů u nás, podpoře včelařství a základních včelařských pojmech vztahující se k dotazníkovému šetření tvoří základ této práce.
Evalution of the contemporary state of beekeeping in Vimperk area
Keywords: historie včelařství; význam včelařství; včelaři ve Vimperku; Vimpersko; dotazníkové šetření; chov včel; stav včelařství; history of beekeeping; significance of beekeeping; beekeepers in Vimperk area; ČSV; questionnaire; condition of beekeeping