Rožmberský jezdec a čtyři ctnosti. Haptický model pro osoby se zdravotním postižením - Szkanderová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Teoretická část se věnuje historii rodu Rožmberků. Hlavní důraz je kladen na takzvané poslední Rožmberky, a to především na Petra Voka z Rožmberka a jeho působení v jižních Čechách. Dále tato část přibližuje přestavby rodových sídel především zámku Kratochvíle a symbol Rožmberského jezdce a čtyř kardinálních ctností jako součást morálních ctností rožmberských panovníků. Cílem praktické části bylo vytvoření haptického modelu Rožmberského jezdce a čtyř ctností. Předlohou jeho vytvoření byla konkrétní štuková stropní plastika ve Zlatém sále zámku Kratochvíle. Haptický model byl navržen na základě souboru skic a následně vytvořen z pálené hlíny. Tento model se stane součástí připravované expozice "Poslední Rožmberkové: Haptické modely pro osoby se zdravotním postižením" na státním zámku Kratochvíle. Z tohoto důvodu je výsledný model svými vlastnostmi přizpůsoben především osobám se zrakovým postižením.
Rosenberg's rider and four virtues. Haptic model for people with disabilities
Keywords: Rožmberský jezdec; haptický model; Petr Vok; kardinální ctnosti; Rosenberg rider; haptic model; Petr Vok; cardinal virtues