Sociálně etické aspekty welfare state - Galíková, Alice (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá sociálně etickými aspekty welfare state. V úvodní části je charakterizován sociální stát, jeho historie, postoje k němu a je uvedena základní typologie sociálního státu. Hlavní stať je rozdělena na tři části, a to člověk, rodina a stát vzhledem k sociálnímu státu. Jednotlivé kapitoly jsou členěny na popisnou část a část sociálně etické kritiky vlivu welfare state, jež byla cílem práce. Ze všech třech pohledů na tuto problematiku vyplynulo převažující negativní působení současného, tedy přebujelého sociálního státu. Je to především ztráta odpovědnosti za svůj život, ztráta motivace k práci, vlastní iniciativy a tvořivosti, vytváření závislosti na sociálních dávkách. Je zřejmý zcela zásadní a negativní vliv na funkčnost rodiny, jejíž sociální role ve většině převzal stát. Zhoubné se ukazuje neustálé navyšování výdajů na sociální zabezpečení výměnou za politickou podporu levicových stran ve volbách; tato skutečnost může v posledku ohrožovat demokratický vývoj země.
Social Ethical Aspects of Welfare State
Keywords: sociální stát; sociálně etický aspekt; sociální etika; křesťanská etika; solidarita; subsidiarita; lidská práva; sociální práva; sociální spravedlnost; sociální zabezpečení; Welfare State; social ethical aspect; social ethics Christian ethics; solidarity; subsidiarity; human rights; social rights; social justice; social security