Vytvoření instruktážního DVD Nordic Walkingu a kompenzačních cvičení pro seniory - Veithová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je navrhnout a ověřit pětiměsíční pohybový program Nordic Walkingu pro seniory. Po absolvování programu se zúčastněná skupina probandů naučí správné techniky a dojde u nich ke zvýšení tělesné zdatnosti. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou, historií a vhodnou výbavou Nordic Walkingu. Dále zahrnuje teorii ke správné technice chůze, vliv pohybu na zdraví, strukturu tréninkové jednotky Nordic Walkingu a zásady kompenzačních cvičení. Metodika výuky je doplněna o instruktážní DVD. Ke zjištění úrovně změn tělesné zdatnosti je použit Kaschův step-test a pro posouzení pohyblivosti a svalové ztuhlosti jsou použité zkoušky hypermobility dle Jandy. Zjištěné výsledky výzkumu přinášejí určitá doporučení pro praxi.
Creating an instructional DVD of Nordic Walking and compensation exercises for seniors
Keywords: DVD; Nordic Walking; pohybová aktivita; výbava NW; technika a účinky NW; kompenzační cvičení; DVD; Nordic Walking; activities movement; NW equipment; NW technique; NW effects; compensational exercise