Využití relaxačních technik v mateřských školách - Bielková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická část této bakalářské práce vysvětluje potřebu relaxace už od předškolního věku dítěte, najdeme zde vymezení samotného termínu relaxace i dalších pojmů, které s relaxací souvisí, jako psychohygiena, stres a stresové faktory. Autorka se snaží podat přehled jednotlivých relaxačních technik, které jsou vhodné k využití v mateřské škole. Praktická část představuje dotazníkové šetření mezi učitelkami v několika mateřských školách v rámci celé České republiky, kde se autorka zabývá otázkami využití relaxačních technik, častosti relaxačních chvilek a jejich účinků na děti. Součástí praktické části této bakalářské práce také je blok relaxačních her, které autorka s dětmi v MŠ vyzkoušela. Popisuje zde reakce dětí během a po činnosti. Tento malý soubor relaxačních her a cvičení by mohl sloužit jako návod pro začínající učitele v MŠ jak relaxační techniky využívat v praxi.
The use of relaxation techniques in kindergartens