Potravinářská legislativa EU a ČR a její implementace v potravinářských provozech - Říha, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci je popsán vývoj legislativních předpisů týkajících se potravinářské problematiky živočišných produktů vydaných v ČR a v EU a je zachycena jejich implementace v potravinářských provozech, zejména z hlediska údajů na etiketách výrobků. V práci jsou dále zaznamenány tyto jednotlivé údaje z etiket získané ve vybraných obchodních řetězcích, pořízená fotodokumentace a porovnání zjištěných výsledků s platnými požadavky ČR. Zjištěné údaje této práce jsou dále porovnány s požadavky zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, a prováděcí vyhlášky č. 113/2005 Sb. Jednotlivé výrobky ze sledovaných oblastí (masné a mléčné výrobky) jsou dále mezi sebou porovnány (Bodová a zjednodušená bodová metoda) a z hlediska významnosti údajů, sledování údajů spotřebiteli a dalších náležitostí spojených s touto problematikou proběhlo dotazníkové šetření. Z výsledků vyplynula výrazná dominance českých výrobců na našem trhu jak u kategorie mléčných, tak i masných produktů. Z hlediska sledovaných údajů, které jsou výrobci povinni uvádět, nebyla nalezena výrazná pochybení. Pokud výrobkům nějaký údaj chyběl, jednalo se zpravidla jak u masných, tak u mléčných produktů o údaj o výživové (nutriční) hodnotě. Výrobci na sledovaných produktech uváděli veliké množství nepovinných údajů (loga apod.). Měli by se spíše zaměřit jen na některé spotřebiteli preferovaná označení, vzhledem k jejich vysokému počtu a následnou špatnou orientaci v nich pro zákazníka. Spotřebitelé nejvíce preferují loga Klasa a Český výrobek.
Food Legislation of EU and The Czech Republic - Implementation by Food Industry
Keywords: potraviny; potravinářské provozy; legislativa ČR; legislativa EU; technická standardizace; jakost; obsah etiket; povinné údaje; komparace údajů; loga na potravinách; Food; food plants; CR legislation; EU legislation; technical standardization; quality; quality food; content of food labels; mandatory data; comparison data; logos on food