Litografický kámen a jeho grafický potenciál - Svatkovská, Winona Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce na téma "Litografický kámen a jeho grafický potenciál" sestává ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá vznikem, historií a vývojem litografie jako grafické techniky tisku z plochy. Pozornost je věnována jednotlivým odvětvím litografie, technologickému postupu tisku a autorům, zabývajícím se touto technikou. Nedílnou součástí je taktéž významné výročí litografie v roce 1999. V závěru pak teoretická část práce přibližuje umělce ze současné české umělecké sféry. Praktická část se inspiruje umělkyní Émilii Aizier a jejím patentem na odlišný technologický postup tisku. Cílem praktické části je vytvoření litografického otisku klasickým způsobem a experimentálního otisku inspirovaném autorkou Émilii Aizier.
The litographic stone and its graphic potencial
Keywords: litografický kámen; litografie; tisk z plochy; Alois Senefelder; výročí litografie; Émilie Aizier; tisk; experiment; Henri de Toulouse-Lautrec; Oldřich Kulhánek; litographic stone; litography; planographic printing; Alois Senefelder; anniversary of litography; Émilie Aizier; print; experiment; Henri de Toulouse-Lautrec; Oldřich Kulhánek