Teorie a praxe skupinové psychoterapie - Hnízdová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá teorií skupinové psychoterapie. Teoretická část popisuje důležité pojmy skupinové psychoterapie. Zabývá se vývojem skupiny podle jednotlivých fází, popisuje techniky, které se dají použít k navození lepších vztahů mezi členy skupiny. Vypisuje terapeutické faktory, které napomáhají k uvědomění si sebe sama. Popisuje důležitou roli terapeuta, který vede průběh celého skupinového setkávání. Praktická část obsahuje popisy pozorování a metodiku postupu při vyhodnocování dotazníku, který byl základní součástí výzkumu. Rozbor dotazníku ukázal, že skupinová psychoterapie se stává oblíbenější u všech jedinců různé věkové kategorie. Poukazuje na generační rozdíl v přístupu ke skupinové psychoterapii. Lidé, kteří potřebují terapeutickou pomoc, znají možnost této pomoci a mnozí ji také využívají.
Theory and Practise of Group Therapy
Keywords: pojmy skupinové psychoterapie; vývoj skupiny; techniky skupinové psychoterapie; terapeutické faktory; role terapeuta; pravidla členství ve skupině; dnešní společnost a terapie.; concepts of group psychotherapy; evolution of a group; group therapy techniques; therapeutic factors; complications of group therapy; a therapist{\crq}s role; rules of the membership in a group